5 Manfaat Baking Soda untuk Kecantikan


Baking Soda


By ienaeliena

Baking soda merupakan salah satu bahan yang anda boleh dapati di dapur anda, tetapi adakah anda pernah terfikir tentang kebaikan atau manfaat baking soda untuk kecantikan? Ia mungkin kedengaran tidak masuk akal tetapi sebenarnya, baking soda membawa manfaat yang luar biasa kepada kulit anda.

Untuk pengetahuan baking soda mengandungi alkali, baking soda dapat mengimbangi tahap PH kulit anda untuk bersinar.  Selain itu, ia juga membantu dalam pengelupasan sel kulit mati untuk menghasilkan kesegaran baru pada kulit wajah anda. Berikut adalah 5 manfaat baking soda untuk menangani masalah kecantikan harian anda.

1. Membersihkan sel kulit mati

Kulit kusam dan gelap adalah disebabkan oleh sel-sel kulit yang terdapat pada wajah. Sel-sel kulit mati adalah penyebab wajah kusam kerana sel-sel kulit tidak dapat tumbuh semula, jadi sel-sel kulit mati tidak dapat digantikan dengan sel-sel baru.


Baking soda sebagai pencuci wajah

Cara menggunakan baking soda untuk membuang sel kulit mati pada permukaan kulit adalah seperti berikut:

 Dua sudu baking soda

 Campurkan dalam dua cawan air

 Campurkan sehingga sebati

 Gunakannya sebagai pembersih muka menggunakan cecair

 Baking soda adalah exfoliant sehingga kulit wajah terasa lembut dan dapat menanggalkan sel kulit mati di wajah

 Oleh juga dicampurkan dengan sedikit pencici wajah anda untuk mendapatkan busa.


2. Menghilangkan jerawat dan bekasnya

Sekiranya kulit wajah anda tersumbat dengan sel kulit mati, minyak atau bakteria, jerawat akan mula muncul di permukaan wajah anda. Jika jerawat tidak ditangani dengan betul, ia boleh menyebabkan bekas luka dan parut ditinggalkan.


Masker baking soda untuk merawat masalah jerawat dan parut jerawat

Ikuti langkah dibawah untuk menghilangkan parut ini dari wajah anda

 Campurkan baking soda dan air sehingga menjadi adunan kental.

 Buat adunan yang cukup tebal dan tidak terlalu cecair supaya ia mudah diaplikasikan pada kulit anda.

 Aplikasikan pada wajah dan urut secara membulat untuk peredaran darah

 Biarkan kering dan kemudian basuh

 Lakukan seminggu sekali.

 Baking soda ini akan menjadikan kulit luka mengupas dan menghasilkan lapisan baru. Anda juga boleh menggunakan pes baking soda ini dua atau tiga kali sehari selama 3-4 minit dan kemudian bersihkannya.

3. Mencerahkan Kulit

Baking soda juga boleh digunakan untuk memutihkan kulit, ini adalah kerana baking soda dapat mengangkat sel kulit mati di wajah. Jika sel-sel kulit mati terus dikeluarkan, akibatnya wajah boleh menjadi lebih cerah dan putih serta bebas dari sel-sel kulit mati yang menyebabkan kekusaman wajah.


Baking Soda dan Madu Untuk Mencerahkan Kulit


Cara untuk mencerahkan wajah menggunakan baking soda adalah seperti berikut:

 Campurkan satu sudu makan baking soda dan satu setengah sudu makan madu .

 Tambah sedikit minyak zaitun untuk membuat tekstur tidak terlalu padat.

 Sapukan pada kulit muka serta leher

 Urut perlahan-lahan secara membulat selama 3 minit untuk melancarkan darah

 Bilas dengan menggunakan air suam


4. Menghilangkan Bintik Hitam Pada Wajah

Banyak faktor yang boleh menyebabkan bintik hitam di wajah, salah satunya adalah jerawat. Parut jerawat tidak boleh hilang jika dibiarkan sahaja. Anda harus berhati-hati untuk mengeluarkan parut jerawat.


Atasi masalah Bintik Hitam Pada Wajah dengan menggunakan baking soda

Oleh kerana baking soda mengandungi sifat antibakteria maka ianya membantu dalam merawat jangkitan yang menyebabkan bintik hitam. Berikut adalah cara untuk menghilangkan bintik-bintik hitam yang degil menggunakan baking soda:

 Satu sudu baking soda dicampurkan dengan sedikit air

 Sapukan untuk menghadapi kecuali mata dan bibir, kemudian biarkan berdiri sehingga kering selama 25 minit.

 Bilas dengan menggunakan air suam.


5. Menghilangkan minyak pada wajah

Minyak berlebihan merupakan masalah penampilan yang sangat mengganggu, wajah akan kelihatan comot jika terdapat minyak yang berlebihan. Di samping itu, minyak berlebihan boleh mencetuskan pelbagai jenis masalah kulit seperti bitnik hitam dan jerawat. Baking soda boleh digunakan untuk mengurangkan minyak yang terdapat pada wajah.


Jika anda menggunakannya untuk membasuh muka anda, ia boleh membuat wajah anda tegang, bersih dan bersinar. Membasuh muka menggunakan air bercampur dengan baking soda akan membuatkan kulit anda segera kelihatan bersih dan bersinar, serta tegang tanpa minyak.

Menarik bukan, khasiat Baking Soda untuk kecantikan. Kepada anda diluar sana jangan lupa mencuba tips ini kerana ianya berkesan dan telah dipraktikkan oleh ibu ibu dan nenek nenekkita yang terdahulu. Ia juga merupakan salah satu petua dalam mengekalkan kecantikan kulit wajah agar kelihatan cantik, berseri dan awet muda. Selain itu ianya juga tidak memerlukan kos yang besar.

Amaran : Penggunaan Baking soda yang banyak dalam masa yang lama akan menyebabkan iritasi pada wajah. Jadi pastikan guna dalam jumlah yang kecil dan dalam masa yang dicadangkan.