5 Perkhidmatan Baru Ini, Bakal Jadikan Apple Relevan Semula di Pasaran?


Apple News Plus, Apple Card, Apple Arcade, Apple TV Channels dan Apple TV Plus


By n'geek

Pada 25 Mac yang lalu, Apple melancarkan berita perisiannya dengan tawaran hebat perkhidmatan langganan terbaru. Antara yang diperkenalkan ada Apple News Plus, Apple Card, Apple Arcade, Apple TV Channels dan Apple TV Plus. Kesemua perkhidmatan ini bakal tiba tak lama lagi.


Apple News Plus

Apple News Plus memaparkan majalah dengan persembahan "Live Cover"  yang baru, dengan menghidupkan muka depan untuk gaya dan rasa interaktif. Di bawahmuka depan tersebut, cerita yang diserlahkan dan disenaraikan dengan kata kunci, dan cadangan cerita perkhidmatan yang mungkin anda sukai walaupun dari majalah yang tidak pernah anda baca. Anda juga boleh menyemak imbas majalah yang anda langgan, dan isu-isu baru dimuat turun secara automatik untuk bacaan sebaik sahaja diterbitkan.

Apabila dilancarkan nanti, para pelanggan akan dapat mengakses sebanyak 300 majalah. Apple juga memperkenalkan aplikasi privasi terbaru mereka yang menyatakan bahawa pengiklan tidak dapat menjejaki apa yang pelanggan mereka baca dan pelanggan tidak akan menerima iklan yang disasarkan berdasarkan cerita yang pelanggan klik.

Apple Card

Apple turut mengumumkan kad kredit Apple Card yang baru. Ia menjanjikan pengalaman penggunaan kad kredit dengan aplikasi yang lebih mudah, tiada yuran, kadar faedah lebih rendah serta ganjaran yang lebih baik. Untuk mendapatkan Apple Card, pengguna harus mendaftar pada iPhone mereka dalam aplikasi Apple Wallet dan mendapatkan kad digital yang boleh digunakan di mana sahaja Apple Pay diterima "dalam masa beberapa minit". Pelanggan juga akan dapat menjejak pembelian, cek baki, dan lihat bil mereka dari aplikasi. Akan ada kad titanium fizikal, tetapi tidak ada nombor kad kredit, CVV, tarikh tamat tempoh atau tandatangan. Semua maklumat penting itu disimpan terus dalam aplikasi Apple Wallet.

Antara keistimewaan Apple Card ini adalah program ganjaran berasaskan mata. Apple Card memberikan ganjaran wang tunai dalam bentuk Daily Cash, yang diterapkan terus ke Apple Card anda untuk dibelanjakan atau dimasukkan ke dalam pembelian anda. Apple menawarkan pulangan wang sebanyak 2 peratus ke atas pembelian yang dilakukan melalui Apple Pay menggunakan Apple Card, dan pembelian dari Apple akan mendapat kembali wang tunai 3 peratus. Pembelian yang dibuat melalui kad fizikal akan mendapat hanya 1 peratus wang tunai balik.

Apple Archade


Apple Archade adalah lebih seperti langganan permainan yang boleh didapati melalui App Store dan bukannya tajuk tradisional yang boleh anda mainkan di konsol permainan seperti PlayStation, Xbox atau Nintendo Switch. Wakil Apple tidak mendedahkan yuran langganan, tetapi ia mengatakan bahawa ia akan termasuk akses kepada lebih daripada 100 permainan yang eksklusif untuk IOS. Anda juga boleh bermain permainan di seluruh peranti Apple, termasuk iPhone, iPad, Apple TV, dan komputer Mac, dan permainan akan tersedia untuk dimainkan secara offline.

Apple TV Channels

Kemas kini Apple TV baru akan fokus pada saluran seperti HBO, PBS, CBS, Acorn TV, dan Tastemade tanpa membawa pengguna ke aplikasi pihak ketiga. Dipanggil Apple TV Channels, para pelanggan boleh memilih saluran mana yang mereka ingin melanggan dan membayar setiap saluran dan bukan seperti pakej tradisional dari syarikat kabel. Walau bagaimanapun, tidak pula dikongsikan berapa kos untuk dapatkan Apple TV Channels.

Aplikasi Apple TV akan menerima kemas kini untuk saluran mereka pada Mei ini. Aplikasi ini juga boleh didapati menerusi televisyen pintar, Roku, dan Amazon Fire TV bermula musim bunga ini. Sokongan akan berkembang ke lebih daripada 100 negara, tetapi syarikat itu tidak menentukan garis masa pelancaran serantau.

Apple TV Plus

Sebagai tambahan kepada perkhidmatan Saluran baru untuk Apple TV, Apple TV Plus  akan tersedia pada musim gugur dengan tontonan dalam talian dan luar talian. Beberapa pengarah serta pelakon seperti Steven Spielberg,O prah Winfrey, Reese Witherspoon, Jason Momoa, Steve Carell, Alfre Woodard, Big Bird Sesame Street dan Kumail Nanjiani turut membantu untuk mempromosikan kewujudan Apple TV Plus.

Terdapat pengaturcaraan asli yang termasuk dokumentari mengenai kehidupan imigran di Amerika, fiksyen sains tentang dunia di mana penduduknya buta, dan pengaturcaraan kanak-kanak yang memaparkan watak-watak Sesame Street. Oprah mempunyai dua dokumentari yang memaparkan isu tentang  gangguan di tempat kerja dan kesihatan mental. Namun kita harus menantikan bila 5 perkhidmatan ini akan tiba di Malaysia dan berapa pula harga langganannya.
#AppleTV

Contributor: n’geek