5 Telefon Pintar Terbaik Untuk Gaming Bagi Tahun 2019


MobileGaming


By n'geek

PUBG, MLBB, DOTA2, FORTNITE dan beberapa lagi permainan merupakan kegilaan remaja masa kini. Ditambah lagi permainan ini antara yang akan dipertandingkan di Sukan SEA 2019  (Baca Sukan SEA 2019 Bakal Tawar 6 Pingat Emas Untuk Sukan eSports )  Dan telefon pintar merupakan antara peranti yang akan diguna pakai semasa pertandingan tersebut. 

Di sini Youth Connect  hendak berkongsi 5 telefon pintar yang terbaik untuk memainkan permainan ini. Sekiranya anda mahukan telefon pintar yang hebat untuk permainan, maka spesifikasi telefon menjadi penentunya. Ikuti senarai telefon yang memberikan persembahan yang mantap untuk menyokong permainan anda:

1. ASUS ROG


ASUS, Republik Gamers (ROG), mengeluarkan komputer riba yang berkuasa mereka iaitu ASUS ROG Phone [https://www.asus.com/my/Phone/ROG-Phone/]. Peranti ini memang dihasilkan untuk gamers dengan spesifikasi yang mantap. Dengan pemproses Snapdragon 845 yang kuat, di mana ia mampu menaikkan kelajuan pemproses ke 2.96GHz dari 2.8GHz. Peningkatan kelajuan ini memberi kesan yang berbeza di dalam dan di luar permainan.

Seperti yang diramalkan, telefon ASUS ROG benar-benar menepati penjiwaan prestasi permainan dan dilengkapi dengan beberapa ciri khas yang hebat untuk mod permainan. Mewah pada kapasiti bateri yang menawarkan 4,000 mAh dan mampu memberikan masa berjam-jam untuk permainan yang berat. Ia hadir dengan storan 128GB ROM dan 8GB RAM. ASUS ROG Phone adalah salah satu telefon terbaik yang dihasilkan untuk permainan di pasaran.

Harga Pasaran: RM3,499

2. iPhone Xs


Sekiranya anda sedang mencari permainan di iPhone, peranti paling terkini dan hebat dari Apple mestilah menjadi pilihan pertama anda, dan iPhone XS [https://www.apple.com/my/iphone-xs/] adalah modelnya. Dengan Pemprosesan Bionic A12 baru Apple, ia adalah pemproses mudah alih yang paling berkuasa yang pernah kita lihat. Memberikan persembahan permainan yang menakjubkan. Tak berhenti di situ sahaja ia juga dapat memenuhi tuntutan permainan 3D yang tinggi. Teknologi OLED "Super Retina" pada iPhone XS memaparkan gambar yang indah, jelas, dan berwarna-warni dalam mana-mana aplikasi. 

Menjadi yang paling kecil dalam rangkaian iPhone X, Xs adalah saiz yang sempurna untuk dipegang pada tangan anda untuk jangka masa yang panjang, dan skrin 5.8 inci menyediakan ruang yang cukup walaupun untuk antara muka permaian yang paling sesak. Tapi ada kekurangan pada iPhone Xs ini, iaitu kapasiti bateri yang kecil 2,658 mAh sahaja. Jadi anda pasti akan kecewa sekiranya tidak dapat bermain lama. Tiada pengecasan pantas bermakna kena la tunggu lama.

Harga pasaran: RM4,999

3. Samsung Galaxy S9 Plus


Samsung Galaxy S9 Plus [https://www.samsung.com/my/smartphones/galaxy- s9/] dilengkapi dengan Snapdragon 845 yang hebat, memberikan telefon kuasa pemprosesan. Memainkan sebarang permainan dengan mudah tanpa sebarang masalah. Dilengkapi dengan 6GB RAM dan 64GB ROM yang cukup untuk menampung permainan yang paling moden tanpa sebarang masalah.

Paparan AMOLED adalah satu lagi keistimewaan peranti ini yang memberikan warna-warna mendalam yang cantik, bertenaga dan hitam gelap. Skrin Quad HD+ yang sangat jelas dan tiada masalah untuk dilihat dengan pancaran matahari. Pada bahagian bateri dibekalkan dengan 3,500 mAh dan mempunyai pengecasan pantas samada dengan wayar ataupun tanpa wayar.

Harga Pasaran: RM3,579

4. Honor Play


Jangan lupakan Honor Play [https://www.hihonor.com/my/product/10060033856045.html] kerana ia adalah telefon pintar yang paling murah dalam senarai ini - Honor Play adalah peranti permainan yang serius dengan tawaran yang banyak. Ia dikuasakan oleh Kirin 970, cip peringkat perdana dari Huawei - dan ia adalah pemproses yang sama yang anda akan dapati dalam Huawei P20 Pro. Dengan kuasa pemproses itu, dan perisian GPU Turbo yang dibina, ia berfungsi dengan sangat baik, kelihatan luar biasa, beraksi dengan lancar, dan tidak mengalami sebarang kesulitan.

Bateri 3,750 mAh agak mencukupi untuk peranti paling murah ini. Perisian ini mungkin satu perkara yang boleh meletakkan calon pembeli, kerana ia adalah kulit EMUI yang banyak diubah suai untuk Android. Namun, kita mendapati ia cukup mudah untuk digunakan pada hari-hari ini. Dilengkapi dengan 4GB RAM dan 64GB ROM yang setanding dengan telefon pintar perdana yang lebih mahal. Jika anda mahukan peranti permainan yang mampu milik, Honor Play adalah pilihan yang sangat baik.

Harga Pasaran: RM1,099

5. Razer Phone 2Razer Phone 2 [https://www2.razer.com/ap-en/mobile/razer-phone-2] dilengkapi dengan paparan Ultramotion 120Hz. Ini bermakna ia refresh lebih pantas daripada peranti lain di pasaran, memberikan peningkatan yang ketara dalam kelancaran dalam permainan. Teknologi paparan ini disokong oleh Snapdragon 845 dan 8GB RAM dan 128GM ROM - menjadikan Razer Phone 2 sebagai peranti permainan yang luar biasa. Speakernya juga merupakan yang paling jelas dan paling kuat yang pernah kami uji.

Reka bentuk juga telah dikemas kini, dan penambahan kaca belakang bermaksud pengecasan tanpa wayar tersedia. Bateri 4,000 mAh dengan sokongan QuickCharge 4.0+ juga bermakna ia tidak akan duduk di atas pengecas lama.

Harga Pasaran: RM3,449

Itu dia 5 peranti yang mampu memberikan persembahan terbaik bagi gamers. Semestinya bergantung kepada kemampuan masing-masing dan tahap kepuasan bermain pada peranti tersebut.